Planer om bryllup?

Dersom dere planlegger bryllup og ønsker vigsel i en av kirkene i Gran, er dere velkommen til å kontakte Kirkekontoret på tlf. 61335205 eller komme innom oss på Rådhuset på Jaren, inngang F, 2.etasje, for å avtale tid og sted for vigsel.
Ønsker dere vigsel en bestemt dag, bør dere ta kontakt i god tid!

De fleste velger å ha bryllup på en lørdag, men det er også anledning til å gifte seg på andre ukedager.
På lørdager kan vi ha inntil 3 vigsler totalt i kommunen på samme dag - vanligvis kl.12, 14 og 16. Kirkekontoret kan eventuelt opplyse om / avtale avvik fra dette. Det er også mulig å be om vigsel i forlengelse av menighetens gudstjeneste på søndag, hvis en f.eks. ønsker å feire dåp og vigsel på samme dag.

Ta gjerne kontakt med Kirkekontoret eller en av prestene hvis dere har spørsmål!

NYTT: Vi er i ferd med å innføre VIGSELS-PÅMELDING PÅ NETT! Sjekk det gjerne ut... :-)

Når vigsel er avtalt med Kirkekontoret, gjøres følgende:

• Send utfylte skjemaer “Erklæring fra brudefolkene” med vedlegg, "Forlovererklæringer”  og eventuelt "Meldingsskjema for navneendring" til folkeregisteret (Skattekontoret). Dette må skje i løpet av de siste fire måneder før vigselen. NB! Alle skjemaer skal sendes samlet.
    (Mer om skjemaene nederst på siden.)
  • På bakgrunn av de utfylte skjemaer utsteder folkeregisteret en ”prøvingsattest” som må være mottatt av Kirkekontoret i god tid før vigselen skal skje. Vi anbefaler at dere krysser av på skjema om at prøvingsattesten sendes direkte til Kirkekontoret. Dersom dere får tilsendt prøvingsattesten, er det viktig at dere sender / leverer den til Kirkekontoret så snart som mulig.
    NB! Dere skal ikke skrive under på prøvingsattesten!

• Om dere har spesielle ønsker for musikk / sang, må dere kontakte organisten i god tid for nærmere avtaler.
    Salmer avtales med organist eller prest.
  • Når vigselen nærmer seg, tar presten kontakt for å avtale en vigselssamtale i kirken der vigselen skal skje.
    Dere kan også selv ta kontakt med presten for å avtale en samtale før vigselen.
    I vigselssamtalen snakker en gjerne litt om ekteskap og samliv, samt gjennomgår vigselsliturgien og det praktisk som skjer under vigselen. Det er også en fin anledning for prest og brudepar å bli litt kjent med hverandre.
  • Om dere ønsker å pynte i kirken før vigselen, kan dere lese mer om det her.

Hva koster en vigsel i kirken?

• Det sendes ikke regning fra Kirkekontoret i forbindelse med bryllup dersom brud eller brudgom -  eller den ene av foreldrene / foresatte ifølge folkeregisteret - er bosatt i Gran kommune og er medlemmer av Den norske kirke.
    Priser for andre som ønsker vigsel i kirken finnes under informasjon; betalingssatser.

Vigsel i utlandet?

• Sjømannskirken - Norsk kirke i utlandet, har endel informasjon om dette på sine nettsider.
    Les mer Sjømannskirken.

Dere kan også lese mer om vigsel på kirken.no

De offentlige skjemaene fåes ved henvendelse til Skattekontoret (folkeregisteret):

Skatteetaten-ekteskap (elektronisk)

Meldingsskjema for navneendring (elektronisk)

Eller de kan lastes ned her:

Se også: Lov om ekteskap.

Brudeparsamling

Om våren blir vanligvis brudeparene invitert til en felles samling i en av kirkene i Gran. Der vil et par av prestene og en organist gi brudeparene en innføring i vigselsliturgien og smakebiter fra salmer og brudemarsjer.

Kirkebladet 2 2017 forside